pravidelná setkání Psí bible v praxi s GARANCÍ vrácení peněz!!

DESENSKÝ TÝRÁ PSY A ČESKÁ TELEVIZE TO PROPAGUJE

DESENSKÝ TÝRÁ PSY A ČT TO PROPAGUJE v pořadu Kočka není pes z 4. 2. na ČT - odkaz je ZDE

Veterinární vyšetření je stejná situace pro psa jako pro člověka. Pro koho je přirozené, aby na něj někdo cizí sahal, někdo cizí s ním manipuloval? 

z videa zbývá 26:14 - co přesně to znamená: být drsnější? Krátké povely, důrazné? 

Vnitřní strach majitele? Jak změním, ovlivním chování psa, když jsem přesvědčený, že nejsem nervózní, nemám strach a mám kontrolu? A pes to nepoznal 🙂 Který hlupák přišel na myšlenku, že moje chování učí nebo naučí psa, co má a nemá dělat? Představte si, že Bruno jste Vy nebo Vaše dítě!! Jak Vaše chování učí a naučí dítě co je správné chování? Chcete komunikovat, spolupracovat nebo zpacifikovat? 

MODERNÍ TRÉNINK: samozřejmě, že diskutovat se psem nemá cenu. To je rozhodně pravda. Pes se učí stejně jako člověk. Nejdřív fáze VYSVĚTLENÍ (na stejném místě a čase s motivační osou), potom UPEVNĚNÍ (na různých místech a časech s motivační osou) a teprve potom ZATÍŽENÍ chování (nejdřív různá místa, časy bez motivační osy, potom negativní podněty s motivační osou a teprve potom negativní podněty bez motivační osy) a fáze PRAXE do konce života, protože opakování je matka moudrosti 🙂

z videa zbývá 20:49 - vážně někomu přijde normální, že se pes musí nechat očichat cizím psem? Že nemá právo prchat, nemá právo se bát? Jak by bylo Vám, přijít do cizího prostředí, kde jsou cizí lidi, kteří se k Vám řítí? Kdyby Vám někdo cizí dal ruku na zadek nebo jinam :)? Prostě jen tak a očekával, že mu podržíte? Nechat ho se schovat? Proč ne? Pes se nechce kamarádit a je to problém? Proč?

MODERNÍ TRÉNINK: má nebo nemá pes právo na vlastní názor? Za mě má a majitel musí psa naučit, který názor je ten správný, protože pes opravdu neví, které to je chování. Thorndikeův zákon efektu: chování, které bude odměněno se bude opakovat. Chování, které neodměníte bude mizet. Socializace neznamená, že si pes (člověk) nechá všechno líbit. Jejich svoboda končí a začíná tam, kde začíná a končí svoboda cizího psa (člověka). Ano, pes nesmí útočit, ale taky si nemusí nechat všechno líbit. Je to stejné jako u lidí. Někdo se kamarádí hodně, někdo málo a někdo vůbec. Buďte prosím fér a dejte psovi stejnou šanci. 

z videa zbývá 20:36 - tak má nebo nemá smysl na psa mluvit. Podle tohohle mentálně retardovaného člověka nejdřív nemá a potom doporučí: Začnu mu říkat co má dělat a musí povinně dělat, to co mu říkám. Potom si je "jistej" a přestane se bát. Takže mezi námi. Představte si, že na Vás někdo mluví čínsky: říká Vám co máte dělat a Vy musíte povinně dělat to, co Vám říká. Jste nadšení a získali jste jistotu a kontrolu nad situací. Co přesně jste se naučil? A všichni víme, že to není správný příklad, protože my máme představu co je "slovo" a kterou pes rozhodně nemá. Takže správný příklad by byla komunikace s mimozemšťanem. Jak přirozené pro nás bude komunikovat po jejich? 

z videa zbývá 19:25 - proboha co je špatně na neutrálním chování? Ano, pes se naučí chodit na prověšeném vodítku a naprosto každý majitel bude šťastný a vděčný, když pes nebude reagovat na okolí. 

z videa zbývá 18:33 - je to nebo není vrchol dominance a manipulace tvrdit, že psovi nedovolím, aby si dělal co chce a přitom vůbec neřeším, jestli jsem psa učil a naučil, co je správné chování? Jak naučíte psa (dítě, partnera), že si k němu můžete dovolit všechno co chcete? Podle mě je to sadismus a týrání.  

z videa zbývá 18:00 - proboha vážně je normální, aby na sebe nechal pes sahat? Co by se muselo stát, abyste Vy na sebe nechali kohokoli sáhnout a co byste museli udělat, abyste to naučili dítě nebo kolegu v práci? Navíc paní na začátku tvrdí, že pes nemá problémy, aby na něj kdokoli sahal, dotýkal se nebo hladil. 

z videa zbývá 14:30 - na nic jsem se ho neptal, hodil jsem ho do auta a používal jsem 2 slova - pojď a stůj. Co přesně psa učil a naučil? Pes se učil a naučil - chování miluje, protože se vyplatí nebo se naučil, že když nespolupracuje, přijde trest? Odborně se tomu říká naučená bezmoc a je to horší než smrt. 

z videa zbývá 13:47 - fenka taky bude dělat co ji řeknu, nebude dělat to, co chce. Fenka je šťastná, spokojená nebo žije v totálním strachu, že přijde trest, když neudělá co "vůdce smečky" vyžaduje? Co znamená: jak se dokážete domluvit? Je to domluva nebo tyranie? 

z videa zbývá 13:20 -  Bruno je pes, takže to pochopí každý chlap. Co se stane, když ho budete držet za slabiny? Je to jednoduché, bude v pozoru, ani dutat nebude. Co přesně znamená, názorně ukázat? Ukázat rukama? Jakou přesně má pes motivaci spolupracovat? Strach nebo lásku a respekt? Co přesně se pes naučil? Jak k chování přidáte signál, když logicky pes musí chování nejdřív sám nabízet, aby bylo možné přidat signál?

MODERNÍ TRÉNINK: existují 4 základní motivace - potravinový a lovecký pud, frustrace a negativní posílení. Pro každého (pes i dítě) je přirozené, že správné chování pozná díky odměně. Dítě má představivost, takže mu odměnu vysvětlíte. Ale pes nemá představivost, takže odměnou není vlídné slovo, pohlazení ani pamlsek. Pro 90% psů je přirozenou odměnou potrava. 

z videa zbývá 12:55 - Chování stůj? Naučil jsem se, že chování “stůj” je pro psa stejné jako pro člověka “stát na jedné noze”. Na buzerplace a ve vězení všichni stojí. Když chcete pohodlí a klid tak si sednete nebo lehnete. Proto je lepší učit psa “sedni” než stůj. 

MODERNÍ TRÉNINK: ano, je ideální pro veterinární vyšetření naučit psa konkrétní chování. Ideální je “sedni”. Ale to, aby pes zvládl cizí místo (ordinace), manipulaci (na stole), doteky cizích lidí se musí opravdu učit a naučit. Je to velmi vysoké zatížení. Asi stejné jako pro člověka, který se bojí pavouků. Co všechno se musí stát, co všechno musí zvládnout, naučit se, aby mu nevadilo, že mu po ruce poběží pavouček?  

z videa zbývá 12:35 - Pes je nejlepší přítel člověka a z pohledu retarda je to o tom: zrušit anarchii a nastolit diktát. 

z videa zbývá 12:20 - pes otupěl, nechá si to líbit a to je ten trénink?? Bojový úkol - naučit psa, aby na sebe nechal od každého sahat. Opět klasický trénink - žádný plán a když to nevyjde, tak uslyšíte jen: nebyli jste dost důslední a máte divného psa 

MODERNÍ TRÉNINK: cizí lidi a doteky jsou negativní podněty, které se pes učí nejdřív na bezpečnou, potom na útěkovou a teprve potom na kritickou vzdálenost. Naučte “chování” jako nástroj komunikace. Například “sedni” - chování naučíte tak, že pes v chování vydrží skoro všechno. Je to stejné jako u lidí, když něco dělají a přitom zvládnou tolerovat, přežít něco jiného, třeba i nepříjemného. 

z videa zbývá 6:43 - trénovali jste? Ano, trénovali jsme. Kouzlo, protože nikdo neví jak, ale zvládli to. 

z videa zbývá 5:55 - neuvěřitelné!! Paní byla s Brunem na veterině BEZ OŠETŘENÍ. Za mě je paní geniální, protože to je jeden z kroků, jak psa socializovat na nové prostředí. Prostě spojit místo, čas a situaci s něčím příjemným a to je i to, že se nic neděje. 

JAKÉ PŘESNĚ PANÍ DOSTALA RADY, KTERÉ MŮŽETE VYUŽÍT A POUŽÍT? JAK PŘESNĚ ZAČNETE? JAKOU BUDE MÍT PES MOTIVACI KE SPOLUPRÁCI? JAK PROBĚHNE PROCES UČENÍ? JAKÁ KRITÉRIA MUSÍTE HLÍDAT A PLÁNOVAT?

Hysterický Brůno a zacuchaná LuSi - Kočka není pes | Česká televize (ceskatelevize.cz)