pravidelná setkání Psí bible v praxi s GARANCÍ vrácení peněz!!

PES ZA TO NIKDY NEMŮŽE

PES ZA TO NIKDY NEMŮŽE. Opravdu je neuvěřitelné co si majitelé psa dovolí, jen proto, že jim to projde. Jsou dvě možnosti. Buď jsou mentálně retardovaní nebo sadisté. Co jiného si myslet, když se snaží naučit psa ZÁKAZ nebo tvrdí, že pes zákaz chápe. Nikoho na světě nenaučíte zákaz bez použití trestu.  Logicky to potom není o spolupráci, která se vyplatí (miluje), ale o tom, jak se vyhnout trestu (koncentrační tábor). Pes nemá představivost, učí se jen a pouze vlastní zkušeností (zákon efektu Edwarda Thorndika - chování, které je odměněno se bude opakovat a to které není odměněno se bude vytrácet) nebo se naučí, že tón hlasu znamená trest (I.P. Pavlov, klasické podmiňování - spojení dvou podnětů: tón hlasu = trest). 

Pro člověka i psa platí to samé. Zákaz neučí a nenaučí co je správné chování a nikdy nezaručí, že příště bude chování správné (každá změna místa, času a situace je pro nové chování). Ano, můžete to vypadat, že to funguje, ale je to naučená bezmoc. Prostě si představte, že vás někdo učí nesedět na židli. Stejně jako u psa na vás nemůže mluvit. Takže na něj koukáte, on kouká na vás a nic. Zvýšíte hlas - člověk začne být nervózní, cuknete vodítkem a už na židli nesedí. Vážně si někdo může myslet, že je to srozumitelné prostředí?

Takže CO o majiteli psa vypovídají výkřiky do tmy: nedělej to, neskákej, fuj, neštěkej, nesmíš, zůstaň nebo čekej . Prostě každé slovo, které začíná NE a vyjadřuje zákaz nebo vyžaduje představivost. Jen to, že majitel nemá žádný respekt ani znalosti o psím světě. Smutné je, že bude tvrdit, jak moc psa miluje. 

Ano, je to o inteligenci. Naprosto každého můžete učit a naučit správné chování. Například 

  • sedět, ležet, stát vedle židle nebo kdekoli jinde
  • přivolání psa kdykoli a kdekoli 
  • gesto pro kontrolu skákání na člověka
  • kontrapodmiňování chování pro změnu vnímání negativního podnětu
  • odměnit chování, když pes neštěká
  • odměnit chování, když pes na vodítku netahá

Cokoli pes udělá, má proto svou vlastní motivaci. Majitel má jen 2 možnosti. Prevenci a naučit psa správné chování. Trest je vyjádření vlastní hlouposti a neschopnosti. Moderní trénink má základy v tréninku mořských savců. Takže si prostě představte, že nemáte psa, ale kosatku. A zákazy Vás hned přejdou :)

P. S. ano, mám signál pro chování, které nechci: “UPS” a znamená, toto chování nebude odměněno. Je to moje ochrana, protože když neodměním, taky nemůžu trestat. Ano, existuje slovní korekce chování a mám signál “A” (počáteční písmeno jména) a znamená následuj mě. Je to ideální na procházce, abych nemusel používat vodítko a se psem manipuloval. Ano, existuje fyzická korekce chování, ale pouze a jen v případě, že jsem si na 100% jistý, že pes chování umí a to je delikátní diskomfort “ťuk, ťuk, ťuk” vodítkem, je to úrovni pípání v autě, než si zapnete pás. 

A pro učení, trénink existuje celá řada technik - snížit kritérium, pomoc gestem, začít znova, mini a maxi pauza, atd. Kdo je připraven, není překvapen. Je zvláštní, proč řešíme až problémy, místo toho, abychom v klidu a dopředu vyřešili nástroje a byli připraveni. 

Poslední rada: když nevíte nebo nemáte nástroj pro změnu chování, nedělejte nic. Je velká pravděpodobnost, že spíš uděláte ještě horší než to je. Nejdřív prevence, situaci bez řešení se vyhněte a připravte si nástroje pro správné řešení. 

S úctou Váš Pes Domácí