pravidelná setkání Psí bible v praxi s GARANCÍ vrácení peněz!!

mantra klasické SOCIALIZACE

mantra klasické SOCIALIZACE psa - budování vztahu a sociální kontakt.

Když to uděláte dobře, budete mít skvělého psa. Když to neuděláte dobře, budete mít problémy. A jestli jste to udělali a máte problémy, tak jste nebyli důslední a co se divíte, když máte takové plemeno. 

Zadejte na internet “socializace psa” a naprosto všude najdete : pes musí potkávat hodně psů, hodně lidí, musíte měnit místa a situace, musíte být trpělivý. Čím víc tím líp. Samozřejmě jste za kurz pro štěňátka zaplatili, stejně jako socializační procházky, ale když to nevyšlo, žádné: “vrátíme vám peníze, uděláme to jinak, uděláme to lépe”. Odpověď na moje otázky byla vždy stejná: “prostě jsem nebyl důsledný a co se divím když mám staforda”. Nikdo nikdy neřekl v čem přesně jsem nebyl důsledný ani proč je staford problém. 

A pak jsem objevil ATA jiný svět - srozumitelné prostředí v psím světě, přírodní zákony a principy učení psa. Žádné volné konce, žádné otázky bez odpovědí. 

Nejdůležitější pro štěně i psa je ochota a schopnost se učit. Takže ano - pes 

  • musí potkávat spoustu psů a když to dobře dopadne MUSÍ BÝT ODMĚNĚN
  • musí potkávat lidi, děti, cyklisty, auta, zvěř, pachy, zvuky a když to dobře dopadne MUSÍ BÝT ODMĚNĚN
  • behaviorální model: podnět - chování - důsledek má kromě jiného jiného, jednu úžasnou vlastnost - může a změní každé chování. HISTORIE nebo PODNĚT není důležitý. Důležité je odměnit správné chování !!!!!! 

Když to dopadne špatně, PES SE MUSÍ NAUČIT CO JE SPRÁVNÉ CHOVÁNÍ. Nevím, který idiot přišel na myšlenku, že pes si musí se psy hrát a musí se nechat očichávat. Dokonce mentálně retardovaný člověk z Brlohu a České televize, se psem manipuluje tak, že ho chytí a otočí zadkem, aby si ostatní psy mohli čuchnout. Vážně si každý z nás nechá sáhnout na zadek a je si jistý, že může na zadek sáhnout úplně každému? Nevím kdo přišel na to, že “habituace” je ideální forma učení. Bojíte se pavouků? Kolikrát je budete muset potkat, abyste je začali tolerovat. Bojíte se létat? Kolikrát poletíte, abyste se přestali bát?

Mám dilema kolik psů spolupracuje a komunikuje, protože se jim to vyplatí a kolik psů protože se chtějí vyhnout trestu. Na žádném kurzu mi nikdo nikdy nevysvětloval jak probíhají fáze učení: nejdřív vysvětlení, potom upevnění a teprve potom zatížení chování. Že rušivé vlivy se pes nejdřív učí na bezpečnou, potom na útěkovou a teprve potom na kritickou vzdálenost. Vždy když se řešil problém, tak rada byla stejná: práce s hlasem nebo s vodítkem. Takže buď křik a postoj těla nebo cuknutí. 

Opravdu to není raketová věda. Jen trocha znalostí a spousta respektu. Pes je rozhodně nejlepší přítel člověka, ale člověk se musí snažit, aby byl nejlepším přítelem psa. Pes není na hraní, není to plyšová hračka ani kačer na tahání. Je to sebevědomý tvor, který má svoje životní potřeby, stejně jako člověk. 

Každý pes má právo a povinnost se snažit, učit s radostí a uspět KAŽDÝ DEN. S úctou Váš Pes domácí a www.klubmodernihopsa.cz 

P.S. nejste v tom sami. Od listopadu 2018 čekám na odpověď od odborné asistentky pí. Nadi Šebkové z České zemědělské univerzity, která mi vysvětlovala, že potrava není pro psa důvod se snažit ani učit a ve stejném emailu zdůraznila: že je nutné vždy, již od štěněcího věku budovat silné sociální pouto mezi psem a psovodem. NA ODPOVĚĎ NA LOGICKOU OTÁZKU: “JAK TO MÁM UDĚLAT”, ČEKÁM DO TEĎ :)