pravidelná setkání Psí bible v praxi s GARANCÍ vrácení peněz!!

Ohňostroj, bouřka i zvonek v psím světě podle I.P. Pavlova

Ohňostroj, bouřka i zvonek v psím světě podle I.P. Pavlova

Cokoli je nové nebo jiné, je pro psa životu nebezpečné, dokud nezjistí opak. Jak z petard, dělbuchů, blesků, hromů nebo domácího zvonku udělat podnět, který pes miluje nebo na něj vůbec NEREAGUJE? 

Šup zpátky do školy. Všichni si pamatujeme a kdo ne, tak si půjčí učebnici 8. ročníku základní školy. Jde o klasické podmiňování, tzn. spojení dvou podnětů. IP Pavlov zjišťoval, jaká potrava je pro psa nejlepší. Proto umístili nádoby k chuťovým buňkám psa a sledovali, jak se psovi sbíhají sliny při krmení. Jenže přišli na něco úplně jiného. Asistent si vždy musel rozsvítit, takže místo spojení mezi potravou a slinou došlo ke spojení světla a potravy. Výsledkem je vědecky prokázaný fakt, že pes (každý organismus), si dokáže spojit dva různé podněty a JEDEN NAHRADIT DRUHÝM. Pes už nepotřeboval potravu, aby se mu sbíhaly sliny, stačilo rozsvítit. Není to náhražka, ale automatické spojení v mozku - reflex.

Technika KONTRAPODMIŇOVÁNÍ je tedy založena na vědeckém výzkumu a je potvrzena. Jak to může využít normální majitel Psa domácího? Naprosto jednoduše a modří už vědí - protože 9. kapitola Psí bible :) :)

Nejdůležitější jsou přírodní zákony a principy učení v psím světě. Pes si spojí dva podněty, když ke spojení dojde do 0,5 vteřiny. 

Nejdřív potřebujete sekundární posilovač a ideálně klikr (neutrální zvuk). Takže vytvořte spojení mezi dvěma podněty - "klik" a “potrava” přesně v tomto pořadí. Chce to trpělivost, ale co bychom pro svoje miláčky neudělali. Spojení musí dojít do 0,5 vteřiny: klik - potrava, klik potrava, klik a potrava. Nejdřív na jednom místě s motivační osou, potom na různých místech s motivační osou a teprve potom na různých místech bez motivační osy. Když kliknete na novém místě a pes si k Vám běží pro odměnu, máte funkční sekundární posilovač. “Klik” = odměna. Nikdy to nebude fungovat na vlídné slovo, pohlazení ani pamlsek. Musí to být potrava !!!!!! Moje přirozená motivace - ZDE

Když máte sekundární posilovač, můžete začít spojovat negativní podněty s odměnou. Postup je pořád stejný. Ozve se negativní podnět a do 0,5 vteřiny musíte “kliknout”: petarda - klik, hrom - klik, zvonek - klik (samozřejmě každý podnět samostatně). Tím spojíte negativní podnět s odměnou. Potom máte spoustu času to celé podpořit další odměnou od Vás. Je důležité, aby pauza mezi podnětem a kliknutím byla maximálně do 0,5 vteřiny a pauza mezi kliknutím a odměnou byla minimálně 2 vteřiny. Čím delší, tím lepší. Protože klikr už psa reálně odměnil. Když bude pauza kratší, pes se bude soustředit na odměnu místo na klikr a to je špatně, protože potřebujete oddělit chování a Vás. Prosím, nikdo učený z nebe nespadl a rozhodně to není na první dobrou. Buďte upřímní a přiznejte si, jak dlouho jste se učili chodit, jezdit na kole, řídit auto nebo cizí jazyk. Všechno chce čas a trpělivost. 

Výsledkem bude spojení mezi petardou, bleskem nebo zvonkem a odměnou. Ozve se rána nebo zvonek a pes si poběží pro odměnu. 

Pointa: jestli Vás napadlo, že to musí stejně fungovat na psy, cyklisty, auta nebo zvěř, jste na správné cestě. Ano, můžete spojit jakýkoli podnět a odměnu a zbavit se reaktivního nebo agresivního chování.

Jak se zbavit nutnosti pořád odměňovat? Stačí variabilita odměňování. Přesně v okamžiku, kdy zjistíte, že pes negativní podněty vyhledává (a to se stane), prostě neodměníte pokaždé. Nejdřív 5x odměníte a 1x neodměníte, potom 4x odměníte a 2 neodměníte, potom 3x odměníte a 3 neodměníte. Kdo začal počítat, jde na to špatně. Vždy záleží na reakci psa. Vaším cílem je, aby pes měl normální, přirozenou a NEUTRÁLNÍ reakci. Podnět přestal být důležitý a začal být NEDŮLEŽITÝ, NEUTRÁLNÍ. Nezapomeňte, že denní dávku potravy nemůžete navyšovat. Nechcete mít tlustého psa :(

S úctou Váš Pes domácí a Psí bible . Přejeme Vám srozumitelné prostředí v psím světě