pravidelná setkání Psí bible v praxi s GARANCÍ vrácení peněz!!

Klikr nebo jiný zázrak jako sekundární posilovač

Klikr nebo jiný zázrak jako sekundární posilovač, jako reálná odměna.

Co je to sekundární posilovač? Je to posilující prvek, který se vyskytuje SOUBĚŽNĚ s daným chováním a má tendenci ZVÝŠIT pravděpodobnost, že se chování vyskytne znovu.

Princip učení - KLIKR najdete na https://www.psibible.cz/4--princip-uceni-muj-klikr/

Zní to možná složitě, ale není. Jen v okamžiku správného chování pes dostane reálnou odměnu. Je to díky výzkumu IP Pavlova, který všichni známe ze školy. Spojí se dva podněty: “něco” a potrava. Záleží na Vás co to bude. Může to být slovo, světlo, dotek, tlesknutí nebo zvuk. Slovo není vhodné, protože splyne s Vaší řečí a nutili byste psa rozlišovat, které slovo je odměna a které slovo je signál nebo si jen tak pro sebe povídáte. Světlo bude fungovat jen v noci a dotek, jen když na psa dosáhnete. Proto je ideální neutrální zvuk klikru. Zvuk není s ničím spojený a funguje bez omezení i na vzdálenost. Počet sekundárních posilovačů je neomezen!!!!!!

Jak vznikne spojení? Spojíte “klik” a potravu. V praxi to vypadá tak, že ke spojení musí dojít do 1,5 vteřiny. Takže klik a granule, klik a granule, klik a granule. Že máte funkční sekundární posilovač zjistíte tak, že pes není u vás, vy kliknete a pes si běží pro odměnu. Od této chvíle už musí být pauza mezi klikem a odměnou větší než 2 vteřiny. Protože když jste klikli, tak jste psa už reálně a konkrétně odměnili. Proto do budoucna získáte možnost oddělení chování a odměny. Pes se nebude soustředit na Vaši ruku, ale na “klik”. Jen pro jistotu. Klik není náhrada za potravu. Představte si to stejně jako Vaše učení, že konkrétní SMS znamená peníze na účtu. Nejdřív se musíte naučit, která SMS to je a potom už nepotřebujete kontrolovat účet, jestli peníze opravdu přišli. Na druhou stranu sem tam, se potřebujete ujistit, že tam peníze opravdu jsou. Říkáme tomu variabilita. Někdy po kliku odměníte (pauza min. 2 vteřiny a více) a někdy neodměníte. Pořád udržujte psa v očekávání. Jste výherní automat. Nejde o výhru, ale o ten skvělý pocit ze hry.

Co to je pokročilý koncept sekundárního posilovače v moderním tréninku psů?

  • klasický koncept znamená, že 1x “klik” znamená odměnu a konec chování
  • pokročilý koncept znamená, že 1x klik (KGS - keep going signal) znamená odměnu za “děláš to dobře a pokračuj” a 2x klik znamená odměnu a konec chování

Pravdou je, že nikdy nemůžete psa učit rovnou pokročilý koncept. To pes opravdu nezvládne. Nejdřív musíte Vy i pes zvládnout klasický koncept a teprve potom můžete přejít na pokročilý koncept. Zařadit pokročilý koncept do učení znamená, že se to pes musí učit a naučit minimálně v 5 - 7 chováních, než to celé pochopí a KGS bude fungovat univerzálně. Pořád bude platit, že když začnete zařazovat KGS do chování, tak musíte snížit kritérium.

Otázkou je, jestli je možné a vhodné v rámci klasického konceptu začít rovnou s 2x klikem jako odměna a konec chování a potom jen přidat 1x klik jako KGS (keep going signál) nebo začít s 1x klikem a potom předělat 1x klik na KGS a naučit 2x klik jako konec chování. Vlastně je to jednoduché:

nejlepší pro psa:

  • začít 1x klik jako odměna a konec a potom předělat 1x klik na KGS (děláš to dobře, pokračuj) a naučit 2x klik jako konec chování.
  • protože když prodlužujete chování odměňujete v pozic = děláš to dobře, pokračuj (KGS)
  • protože když budete odměňovat během KGS, tak konec 2x klik už neodměníte

lepší pro člověka:

  • začít 2x klik jako odměna a konec a potom naučit 1x klik jako KGS (děláš to dobře, pokračuj) a 2x klik jako odměna a konec Vám zůstane.
  • protože pro psa to bude úplně nové chování
  • protože pes bude očekávat po 2x kliku odměnu, kterou nemůže dostat

záleží jen a jen na Vás, co si vyberete. Když to uděláte správně a trpělivě, získáte další nádherný a naprosto skvěle fungující nástroj komunikace a spolupráce v psím světě. S úctou Váš Pes Domácí a Klub moderního psa